ABC Dislexici – membra a EDA (European Dyslexia Association)

 

Asociatia Bucuresti pentru Copii Dislexici (ABC Dislexici) a devenit membra a EDA – European Dyslexia Association

Cu ocazia Congresului International “ ADAPTAREA COPIILOR CU TULBURĂRI SPECIFICE DE ÎNVĂŢARE ÎN  ŞCOLILE DIN ROMÂNIA : PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI PENTRU ACTUALELE POLITICI EDUCAŢIONALE” desfasurat la Bucureşti, intre 9 - 11 MAI 2016 , dl MICHAEL KALMAR, presedinte in exercitiu al EUROPEAN DYSLEXIA ASSOCIATION  a anuntat in plen decizia board-ului acestei mari organizatii de primire in randurile sale a Asociatiei Bucuresti pentru Copii Dislexici.

 Ce este EDA -  European Dyslexia Association?

Asociatia Europeana pentru Dislexie este o organizatie non-guvernamentala creata pentru a  sustine asociatiile nationale si regionale ale persoanelor cu dislexie sau alte tulburari specifice de invatare, parintii copiilor dislexici, profesionistii in domeniu si cercetatorii.

EDA este platforma si vocea comuna a persoanelor cu Dislexie si cu asa numitele “ Dificultati specifice de invatare” din Europa

A fost infiintata in Belgia in 1987 si numara la acea vreme zece asociatii nationale.

Asociatia Europeana pentru Dislexie a fost creatia dlui  Marcel Seynave (Belgia), care a pus astfel in practica ideea formarii unei asociatii pentru Dislexie la nivel European, astfel incat toate tarile europene sa se puna  de acord asupra semnificatiei termenului de “Dislexie” si sa aiba o voce comuna in beneficiul copiilor si adultilor dislexici.. In aceasta initiativa a fost sprijinit si de sotia sa, doamna  Liliane Seynave.

In 1986 asociatia APEDA* Belgia, l-a invitat pe  Dr. Albert Galaburda, Directorul Departamentului de Cercetare de la  Harvard Medical School din Boston, Massachussetts /America  sa participle la o conferinta asupra dsilexiei de dezvoltare. Conferinta a fost  organizata la Bruxelles in beneficiul membrilor APEDA si al lumii stiintifice  APEDA – Franta si Asociatia Germana Federala pentru Dislexie ( Bundesverband Legasthenie - BVL), au profitat pentru a-l invita pe  Dr Galaburda sa tina cate  o conferinta si pentru organizatiile lor nationale , la o data ulterioara.

Marcel Seynave a fost invitat sa participle la Congresul din Hanovra, in calitate de  presedinte al APEDA - Belgia  si a calatorit impreuna cu  Dr Galaburda. In timpul conversatiei Dr. Galaburda a fost uimit de diferentele de conceptii din Europa in privinta dislexiei, si a sugerat ideea crearii unei asociatii care sa puna bazele unei abordari comune in beneficiul dislexicilor din Europa. 

Cu doi ani in urma, in 1984, se organizase o intrunire stiintifica in Anglia, de catre British Dyslexia Association , cu delegati din Belgia, franta, si Germania si acolo existase aceeasi idee, dar nu fusese dusa mai departe!

In timpul Congresului din Hanovra, delegatii din Franta, Marea Britanie, Olanda, Belgia si Suedia au convenit sa faca pasii necesari crearii unei Asociatii Europene pentru Dislexie.

Primele asociatii membre :

* l’Association de Parents d’Enfants en Difficulte d’Apprentissage Belgium

* Association for Children & Adults with Learning Difficulties  Ireland

* British Dyslexia Association  United Kingdom

*Bundesverband Legasthenie  Germany

*Landsforeningen For Ordblindesagen  Denmark

*Norsk Dysleksiforbund  Norway

*Balans/Stichting Dyslexie  The Netherlands

*Union Nationale France Dyslexie  France

In decembrie 1988, Comisia  Europeana a recunoscut oficial  ‘European Dyslexia Association (EDA) ca o organizatie non-guvernamentala europeana ce reprezinta dislexia si dificultatile specifice de invatare.  

 

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.