Cum reactionam la notele proaste

Cum sa reactionezi cand copilul ia o nota proasta

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Copilul tau tocmai a venit de la scoala cu o nota proasta. Daca aceasta situatie a devenit un obicei, este cazul sa te intrebi de ce se intampla si cum poti indrepta lucrurile. Am vorbit despre cauzele care duc la o performanta scolara scazuta intr-un alt articol.

Sa presupunem ca, in general, performanta copilului tau este buna, si notele proaste apar doar ocazional. Cum este bine sa procedezi? Sa il pedepsesti sau nu? Sa il ierti “de data asta”? Iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta:

  • In primul rand, pastreaza-ti calmul. Pana nu intelegi ce s-a intamplat, nu are sens sa reactionezi. Observa cu atentie care este starea emotionala a copilului tau cand iti da vestea cea proasta. Daca se simte speriat sau vinovat, nu mai trebuie sa pui si tu “paie pe foc”, ridicand tonul, certandu-l sau pedepsind-ul. Data viitoare s-ar putea sa nu-ti mai spuna. Daca pare indiferent, neafectat, e clar ca ceva nu functioneaza bine in sistemul lui intern de motivatie. Vom vorbi despre aceasta situatie speciala intr-un material separat.
  • Arata-te intristat si surprins si cere-i copilului tau sa iti explice unde a gresit, dar si cum ar fi trebuit sa faca pentru a fi corect. Este important acest pas pentru a evita greseli viitoare similare, dar si pentru a ... (citeste continuarea pe site-ul Psiholog-Pentru-Copii)

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.