Cum sa ajuti copilul sa faca temele singur

Cum sa-ti ajuti copilul sa faca temele singur

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Fiecare parinte isi doreste un copil care sa fie capabil sa isi faca temele singur, repede si bine. Nu ar fi minunat ca atunci cand vii seara acasa sa nu mai ai nimic de facut in aceasta privinta? Unii copii chiar reusesc sa atinga acest standard. De obicei, sunt aceia care au fost responsabilizati pentru propria lor existenta, fiind obisnuiti de mici sa isi poarte de grija (desigur, la un nivel corespunzator fiecarei etapa de varsta), fara ca pentru aceasta sa fi primit recompense speciale. Au inteles ca ceea ce li se intampla, bine sau rau, depinde in mare masura de ei insisi. Cu alte cuvinte, au devenit autonomi si automotivati.

Alti copii au inca nevoie de o instanta externa care sa le puna ordine in ganduri si viata. Lor trebuie sa le aminteasca cineva permanent ce, cum si cand au de facut. Fiind hiperprotejati si, uneori, cocolositi, nu si-au format mecanismele de motivatie interna care sa ii impinge de la spate pentru a-si indeplini obligatiile. Motivatia lor este predominant externa, si “rotitele” se pun in miscare numai daca exista o recompensa buna de castigat, sau o pedeapsa serioasa de evitat.

Cum iti poti ajuta copilul sa isi asume obligatiile scolare si sa devina independent? Iata cateva sfaturi utile, cu mentiunea ca, la inceput, copilul tau va avea nevoie sa ... (citeste continuarea pe site-ul Psiholog-Pentru-Copii)

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.