Diagnosticul dislexiei si altor TSI

Diagnosticarea dislexiei si a altor tulburari specifice de invatare (TSI)

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Diagnosticarea dislexiei sau oricarei tulburari specifice de invatare (TSI) este un proces complex care implica (ideal) o echipa multidisciplinara si presupune urmatoarele etape:

  1. evaluarea psihologica complexa a functiilor cognitive implicate in invatare si evaluare comportamentala si emotionala pentru diagnostic clinic diferential. Acesta evaluare poate fi oferita de un psiholog / logoped acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania cu formare specifica in psihodiagnostic si evaluarea copiilor cu CES, care detine instrumente standardizate (teste, chestionare) cu licenta nominala de utilizare, conform Legii (detalii pe www.copsi.ro). Intrucat TSI sunt asociate sau comorbide cu foarte multe alte tipuri de tulburari (neurologice sau psihiatrice), diagnosticul diferential este esential. Ideal, evaluarea ar trebui facuta de o echipa multidisciplinara formata dintr-un psiholog clinician sau un neuropsiholog, un logoped sau un psihopedagog si un psihomotrician sau un terapeut ocupational, toti cu formare in TSI. Din pacate, specialistii de acest tip sunt foarte putini. In urma evaluarii, se stabileste atat tipul de TSI si gradul de severitate (usor, moderat sau sever) dar si tipurile de terapie potrivite (ex: logopedica, ocupationala, consiliere psihologica sau psihoterapie). Cititi mai mult despre aceasta etapa accesand pagina Evaluarea psihologica a TSI.
  2. evaluarea medicala (neurologica, psihiatrica, dupa caz), in baza evaluarii psihologice. Medicul va pune diagnosticul oficial de TSI dupa eliminarea oricaror alte ipoteze diagnostice. Este important de mentionat ca TSI poate fi comorbid cu multe alte tulburari (ex: autism, ADHD, anxietate si depresie, opozitionism provocator) sau poate fi o consecinta a unor afectiuni neurologice (ex: epilepsie) si este necesar un diagnostic diferential foarte bine fundamentat.
  3. in functie de severitatea TSI, evaluare in cadrul CMBRAE / CJRAE pentru OSP (orientare scolara si profesionala).

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.