OCTOMBRIE 2015 – Luna actiunilor de constientizare asupra dislexiei la nivel mondial

OCTOMBRIE 2015 – LUNA ACTIUNILOR DE CONSTIENTIZARE ASUPRA DISLEXIEI LA NIVEL MONDIAL
Dislexia este o dificultate specifica de invatare care desemneaza o afectare a modului in care creierul proceseaza limbajul scris si oral in ciuda unui intelect normal.
Dislexia nu este o boala, este o conditie cu care te nasti, de multe ori cu radacini genetice.
Dislexia nu este o dizabilitate sau un handicap, nu se datoreaza lipsei motivatiei de a invata.
Majoritatea dislexicilor au o inteligenta medie sau peste medie si muncesc din greu pentru a-si depasi problemele si a obtine succesul scolar.
La nivel mondial se estimeaza ca dislexia poate afecta intre 5-20% din populatie.
Dislexia, impreuna cu toate celelalte tipuri de dificultati specifice de invatare (disgrafie, disortografie, discalculie ) reprezinta o provocare continua pentru milioane de copii ai tarilor europene. Situatia este similara in toate tarile lumii in care abilitatile academice sunt un factor cultural determinant in evolutia sociala si profesionala a individului.
In multe tari luna octombrie este dedicata intensificariiactiunilor de constientizare asupra dislexiei, fiind proclamate zile speciale si chiar saptamani de manifestari in fiecare tara.
EDA – European Dyslexia Association a programat DyslexiaAwarenessWeek intre 5-11 octombrie 2015, declarand ziua de joi din cadrul acestei saptamani ca “World DyslexiaAwarenessDay”. In aceeasi perioada, 5-11 octombrie, DyslexiaAwarenessWeek a fost programata si in Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord; la fel in Italia “Settimanaeuropeadelladislessia” si in Germania “EuropäischeWochederLegasthenie”.
In Australia s-a desfasurat “ DyslexiaEmpowermentWeek (DEW) intre 18-24 octombrie.
In Franta 10 octombrie (10.10) este declarata “ La journeenationale des Dys” .
In Canada luna octombrie este luna tulburarilor de invatare “ Mois de la sensibilisationauxtroublesd’apprentissage”.
Recent Senatul American, la propunerea senatorilor Bill Cassidy si Barbara Mikulski a adoptat cu unanimitate de voturi o Rezolutie ( no.275/2015) prin care se declara luna octombrie ca “National DyslexiaAwarenessMonth” .
In Rezolutia Senatului se mentioneaza printre altele ca :
“ Intrucat un individ cu Dislexie poate avea slabiciuni in decodificare si fluenta lecturii dar si puncte forte in functiile cognitive de nivel inalt, cum ar fi rationamentele, gandirea critica, formarea de concepte sau rezolvarea de probleme…
Intrucat s-au facut progrese uriase in intelegerea dislexiei pe baze stiintifice, inclusiv bazele epidemiologice, cognitive si neurobiologice…
Intrucat diagnosticarea timpurie a dislexiei este esentiala pentru ca indivizii cu Dislexie sa beneficieze de interventietintita, bazata pe evidente …si de adaptarile necesare pentru a li se asigura succesul scolar si in viata:
Din aceste motive prin prezenta rezolutie Senatul
(1) cere Congresului, scolilor, si agentiiloreducationale statale si locale recunoasterea faptului ca dislexia are implicatiieducationale semnificative carora trebuie sa le faca fata si
(2) desemneaza Octombrie 2015 “ Luna nationala de constientizare asupra dislexiei “
In Romania asociatiile care reprezinta societatea civila in demersurile privind recunoasterea de catreguvernanti, factori generatori de politici sociale si educationale, a existentei dislexiei, spera ca exemplul altor tari sa constituie o provocare pentru a imbunatatilegislatia si aplicarea acesteia in practica.
Impreuna aceste asociatiicolaboreaza pentru constientizarea existentei reale in Romania a fenomenului tulburarilor specifice de invatare si a cunostintelor legate de acesta, popularizarea si implementarea metodelor adecvate de abordare a copiilor dislexici, asigurarea drepturilor si formelor de educatie a acestora, similare celor din tarile europene si SUA, acordarea de sprijin copiilor si familiilor lor, informarea si formarea cadrelor didactice, asigurarea sanselor egale pentru copiii dislexici in invatamant si in societate.

ARCD – Asociatia Romana Pentru Copii Dislexici
PresedinteBartok Eva
ABCD –Asociatia Bucuresti pentru Copii Dislexici
Presedinte Angela Ioan
AArCD - Asociatia Arad pentru Copii Dislexici
Presedinte Mihai Ulici-Zaha
Grupul de initiativa pentru copii dislexici din Oradea- Ioana Pal

 

 

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.