Sfaturi utile pentru problemele de invatare la copii
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
Multi copii se “lupta” cateodata cu temele. Pentru unii dintre ei, poate fi doar ceva temporar, care se rezolva depunand un efort suplimentar. Pentru altii, in schimb, aceste lupte dureaza mult mai mult si duc la frustrare, rezultate slabe la scoala, si, in timp, la sentimentul de ura fata de scoala si invatatura.
Cateodata parintii unui copil cu probleme de invatare se tem ca acesta nu este suficient de inteligent, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Intr-adevar, inteligenta explica mare parte din reusita scolara, insa exista multi alti factori care o influenteaza la fel de mult. Muti oameni au dificultati de invatare care nu tin de nivelul lor de inteligenta – normal, dealtfel - ci de anumite probleme specifice de atentie, memorie, sau alte functii cognitive importante in procesul invatarii. Tocmai de aceea, acest tip de probleme poarta numele de “dificultati specifice de invatare”. Sunt numeroase exemple de oameni de stiinta, de afaceri sau chiar actori celebri pentru care scoala a fost un chin! Cercetarile arata ca elevii care isi depasesc dificultatile specifice de invatare cu ajutorul unor metode si tehnici ajutatoare pot deveni oameni de succes.
Problemele de invatare pot avea multe cauze. Unii copii au probleme specifice de memorie, pe cand altii au dificultati in a selecta cele mai importante sau relevante informatii pe care le citeste sau le spune profesorul la clasa, sau nu inteleg aproape nimic din textul pe care tocmai l-au citit ei insisi perfect. De asemenea, copiii pot avea pur si simplu obiceiuri proaste, ineficiente de a invata, de a-si organiza timpul de studiu si informatia. Motivatia scazuta, dar si problemele emotionale, ca de exemplu anxietatea si depresia, duc adesea la probleme de concentrare si, in consecinta, au impact negativ in invatare.
Pe scurt, cauzele care pot duce la rezultate scolare scazute pot fi: ... (citeste continuarea pe site-ul Psiholog-Pentru-Copii)