Terapia dislexiei si a altor TSI

Terapia dislexiei si a altor TSI

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Terapia pentru tulburarile specifice de invatare (TSI) este o abordare specifica ce trebuie sa aiba la baza evaluarea complexa psihologica si logopedica a copilului. In general, logopezii pot oferi acest tip de terapie. Nu de putine ori, este necesara o terapie ocupationala complexa, mai ales in cazul copiilor cu tulburari de psihomotricitate. Tocmai de aceea, o evaluare psihologica complexa este absolut necesara pentru a stabili care este abordarea terapeutica potrivita.

Intrucat exista mai multe tipuri de dislexie, nu exista un demers terapeutic de tip "panaceu universal", sau o solutie buna la toate. Este important sa va asigurati ca specialistul la care apelati (logoped, psihopedagog) are formare profesionala in terapia TSI si metodele pe care le foloseste sunt adaptate nivelului cognitiv (IQ) si mai ales varstei copilului dvs. Atunci cand copilul cu TSI are un IQ peste medie sau este chiar supradoat (IQ > 130), metodele de interventie trebuie adaptate cu multa grija si inspiratie pentru a corespunde nivelului cognitiv al copilului si a-i trezi acestuia motivatia pentru invatare.

Din pacate, practica ne arata ca foarte multi logopezi au experienta mai mult in terapia dislaliilor sau balbismului (in general, tulburari de limbaj) in special la copiii prescolari sau de varsta scolara mica, insa aceste metode nu sunt potrivite tulburarilor de tip TSI pentru copiii de varste mai mari (peste 7-8 ani). Despre tipurile de terapie practicate de specialisti din intreaga lume puteti citi accesand pagina Evaluare si Terapie pentru dislexie si alte TSI.

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.