Cum sa ii vorbesti copilului despre tulburarile de invatare si de atentie

Cum sa ii vorbesti copilului despre tulburarile de invatare si de atentie

Oana Tache, parinte, Manager Comunicare ABC Dislexici

  1. Toti avem parte de provocari

Explicati copilului faptul ca noi toti avem puncte tari si puncte slabe si dati-i cateva exemple clare. (Pestii nu se catara in copac si nici maimutele nu inoata prea bine).  Astfel va fi mai usor pentru el sa inteleaga ca invata diferit. Vorbiti-i despre diferente concentrand discutia pe strategii de invatare mai degraba decat pe provocari. Acest lucru il va ajuta pe copil sa isi gaseasca forta de a depasi punctele slabe.

2.Evitati etichetele

La inceput, e bine sa va concentrati pe gasirea unor modalitati comfortabile de a purta discutia despre provocarile carora trebuie sa le faca fata in procesul de invatare.

Diagnosticele, termenii clinici si discutiile detaliate pot veni mai tarziu, la timpul potrivit.

3. O singura discutie nu este de ajuns

O conversatie pe aceasta tema este doar inceptul. Nivelul de intelegere al copiilor se schimba in timp. Deschizand dialogul cu copilul despre problemele de invatare ajuta la fundamentarea unei relatii parinte-copil bazata pe incredere, solutionarea problemelor si acceptarea propriei persoane.

4. Ascultati-va copilul

Gasiti timp sa va ascultati copilul, cu adevarat.

Concentrandu-va atentia pe ce spune copilul puteti inainta catre discutii profunde si fructuoase despre obstacole si solutii.

  1. Priviti in perspectiva

Este foarte usor sa va pierdeti in provocarile cu care se confrunta copilul dvs. Nu uitati sa construiti in jurul punctelor tari si al reusitelor copilului. Laudati-i calitatile, dar folositi exemple exacte de cate ori este posibil, fara sa exagerati. Pane si copii mici pot obseva lipsa sinceritatii.

  1. Celebritati cu tulburari de invatare

Desi in Romania nu este ceva obisnuit ca o persoana celebra sa vorbeasca despre problemele de invatare, exista numeroase articole despre oameni de stiinta, actori, cantareti, sportivi celebri sau proprietari de companii internationale care povestesc despre dizabilitatile si diferentele de invatare.

Povestile lor ii ajuta pe copii sa se simta mai putin stigmatizati si chiar sa le creasca increderea in sine. Toate cu simtul realitatii, desigur.

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.