Cum sa motivezi copilul pentru teme

Cum sa-ti motivezi copilul sa-si faca temele

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Cateodata, copiii – mai ales cei cu probleme de atentie sau dificultati de invatare – pur si simplu nu vor sa-si faca temele. In cel mai bun caz, reusesc sa le duca la bun sfarsit dupa lupte grele, amenintari si presiuni, si sub supravegherea permanenta a unuia dintre parinti.

Auto-disciplina este una din abilitatile cheie ale reusitei scolare. Mai mult, are o importanta vitala pentru acei copii care au probleme de tip ADHD sau dificultati de invatare (scris, citit sau calcul si rationament matematic). Acesti copii trebuie sa invete cum sa-si gestioneze singuri timpul, cum sa-si seteze obiective si sa le indeplineasca nu numai in ce priveste temele pentru acasa, ci in toate aspectele vietii lor. Este foarte clar: daca un copil nu devine capabil sa-si gestioneze singur facutul temelor pentru acasa, va avea probleme si in a-si organiza viata de adult!

Cercetarile arata ca acele comportamente care sunt motivate intrinsec (ex: invat pentru a fi mandru de mine) sunt mult mai puternice si dureaza mai mult decat cele motivate extrinsec (ex: invat pentru a primi o recompensa). Dar cum ajungi aici?

  1. Defineste clar asteptarile pe care le ai de la copilul tau in privinta temelor. Implica-l in definirea acestor obiective, si renegociaza-le cu el periodic. Daca un copil nu intelege clar si nu agreaza ce astepti de la el, ai sanse maxime sa nu obtii nimic. Scrie-le si afiseaza-le la loc vizibil, pentru a le citi zilnic si dicuta cu copilul tau. Nu incepe cu obiective marete, ca de exemplu, sa-si faca toate temele in fiecare zi si sa ia numai calificative maxime. Incepe cu pasi mici. Abordeaza intai cele mai problematice domenii (ex: matematica). Pe masura ce obtii rezultate, poti “ridica stacheta”. Poti utiliza la inceput un sistem de “acumulare de puncte”, pe care le poate castiga atunci cand isi atinge obiectivele, sau le poate pierde cand esueaza. Agreaza cu el ce poate face cu punctele castigate. Este de preferat sa-i oferi la schimb activitati placute petrecute impreuna si nu cadouri sau timp pentru jocuri pe tableta.
  2. Supravegheaza-l si fii gata sa-l ... (citeste continuarea pe site-ul Psiholog-Pentru-Copii)

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.