Teme in vacanta?

Ar trebui copiii sa faca teme in vacanta?

Monica Bolocan - psiholog pentru copii

Vacanta este, prin definitie, o perioada de relaxare fizica si, mai ales, psihica pentru reincarcarea bateriilor. Pentru multi copii, vacanta inseamna “a face ce vrei tu”, si chiar “a nu face nimic”. Daca intrebi un copil de 10-12 ani ce intelege prin “vacanta”, cel mai frecvent raspuns este: “Sa te trezesti cand vrei tu si sa faci ce vrei tu. Si sa nu faci teme!”

Cu siguranta vacanta mare trebuie sa inceapa printr-o pauza totala de teme. Doua-trei saptamani sunt suficiente pentru a reseta circuitele nervoase obosite dupa un an scolar plin de lectii, cursuri, meditatii si evaluari. Pentru a beneficia din plin de aceasta odihna sunt necesare cateva conditii:

  • Sa schimbi mediul fizic. Plecati cu totii in concediu, du-ti copilul la bunici, la tara (ideal), sau daca nu ai aceasta optiune, trimite-l intr-o tabara
  • Sa ii stabilesti un program ordonat de somn, fara nopti pierdute la calculator si trezit la pranz
  • Sa te asiguri ca isi petrece timpul cu activitati de miscare in aer liber, alaturi de alti copii, si nu singur, la calculator sau televizor

Intrucat creierul are nevoie de odihna activa pentru a se incarca cu energie, nu-ti lasa copilul sa isi piarda timpul la nesfarsit in ideea ca, pentru a se bucura de vacanta, nu trebuie sa faca “nimic”. In scurt timp va ajunge la plictiseala, la fel de nociva psihic ca si supraincarcarea. Plictiseala este cel mai mare dusman al motivatiei si al bucuriei de a face ceva, si odata instalata ca rutina, presupune un mare efort de vointa pentru a o invinge.

Dupa aceasta bine-meritata pauza de odihna activa, este bine sa reintroduci treptat activitatile de invatare in programul zilnic al copilului tau. Ideea de “a invata” nu trebuie asociata exclusiv cu scoala si temele. Poti transforma orice experienta de viata a copilului intr-o ocazie de invatare si de dezvoltare a abilitatilor generale de viata, legate de gestionarea timpului, a banilor si resurselor, de relationare sociala, grija pentru familie si propria persoana, de cautare si gasire a informatiilor importante, etc.

Vorbeam si in alte articole despre rolul temelor pentru acasa, concluzia fiind ca, dincolo de latura strict educationala, temele au rolul de a-l invata pe copil autodisciplina si responsabilitatea, doua ingrediente cheie pentru succesul in viata. Ambele presupun un program ordonat, rutine zilnice clare si obiective de atins. Iata ce poti face pentru a imbina placutul cu utilul in vacanta: (citeste continuarea pe site-ul Psiholog-Pentru-Copii)

error: Continutul nu poate fi copiat !!! Toate drepturile sunt rezervate.